Friday, April 28, 2017

start of module 6 *update braces story pt3*

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hi semua... so last week dah start module baru untuk degree class but still tak attend class lagi :P maybe harini pergi la kot. kalau hati dah tak ngam ngan lecturer memang ke laut la kan. i dont blame the lecturer at all tapi tu la aku memang ade pe'el kalau x minat cara dia mengajar n marking paper tu emo sgt memang tak la nak tunjuk muka (perangai tak berubah since diploma.. hmm) pape pun marilah menempuh dugaan habis kan module ni in 6 weeks. hopefully marks previous assignmnt last minute tu tak kelaut sgt bole la back-up2 pape yang patut kan.



mohon tak kelaut jugak module kali ni sebab takde assignment tapi ade exam... lagi la malas aku nak hadap buku membaca. hahaha :D so moving on zuzu nak update pasal braces jap and as promise bape banyak cost dah dilaburkan since pakai braces ni :)



so yesterday zuzu gi appointment braces (monthly check-up of course) tak sabar nak pergi sebab band dekat gigi gerham dah tercabut (TT_TT) tula, doc pesan makan elok2 tapi degil nak makan bende kasar-2 sampai band tu PATAH hokeyy (°∀°) doc tak marah cuma pesan jela... yela bazir duit tau... dah la buat braces je beribu ni tak jaga plak gigi tukar band tu semua kene bayar hokeyyy (^▽^)

dah tukar band and warna pilihan bulan ni is putih and dark purple. out of idea nak pilih warna pe

so as zuzu mention in previous post ---> ❀ KLINIK PERGIGIAN AINA KAJANG ❀
cost buat braces is RM 3,800 kan? tapi u guys have to spare a little extra money for an emergency case like this happend : band patah la, cuci gigi la and etc.

cost buat braces : RM 3,800
cuci gigi : RM 90 per treatment (twice a year if possible)
band patah : RM 60 per band


so total zuzu dah spend RM 3,950. almost 4K kannn?? (゜Д゜;) tapi nurse ade cakap la time buat appointment kat reception tu kalau band patah ke ape ke memang kene bayar. no wonder la buat braces kat sini murah... hmmm. anyhow... this si just my side of story and already mention in all of my previous post regarding braces ni...
review ni tak dibayar and i'm doing this for my concern and hopefully boleh tolong u guys out there.

xx, zuzukent


Saturday, April 8, 2017

end of module 5 *update braces story pt2*

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hello semua. sorry for the long hiatus •(⌚_⌚)• been struggling with Coursework for my degree and catching up with life. sekarang dah module 5 so by the end of july masuk level 6 and another 1 year to go for degree (ノ◕ヮ◕)ノ so today is the last day for my coursework submission which aku pon tak start buat lagi. instead, i'm going to update pasal my braces journey and what is the condition of my teeth right now. (pls be advised content graphic might be gross)

so zuzu dah jadi miss gigi besi almost for 10 months. my experience so far is okay but leceh tu wajib la cuz you really need to take good care of your teeth. nak cantik kan kena la banyak effort sikit. 



wowwww tak smpai setahun pakai braces still tak kurus. tsk tsk tsk (◠︿◠✿) ingat lagi punca asal nak pakai braces sebab nak kurus *hahahha dah terpesong dah punca nak pakai braces. orang betul kan gigi aku nak kurus??!!* sebab tu sampai laaa ni tak kurus2 oii. saab jela ehh. 2 bulan lepas zuzu baru change wayar belah gigi atas. sakit ya amat smpai dentist pesan before datang makan ubat tahan sakit. sib baik dengar cakap dentist kalau tak menangis tak berlagu la aku kan... then since tukar wayar tu *which is wayar yang lagi tebal* gigi aku makin jarak. hurmm. maybe it is part of the process kot.



see nampak kan jarak dia? jauh gila beza ngan gamba first day pakai. lagi2 kat gigi belah atas tu yang part tengah. jauh sangat jarak tu walaupun nampak sikit


first day pakai braces

whatever is it patient is a virtue kan? so keep on bersabar ye la cik kak zuzu oi. now nak continue buat coursework balik. adios. till next time

xx, zuzu