Sunday, December 18, 2016

AMC 7TH CONVOCATION - (class of 2016)

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته
hello everyone... first of all sorry for the long silent. been bz with degree Coursework like super duper hard this time and this post have been in the draft section for so long. just wanted to post pictures during AMC 7th Convocation Day on the 17th of December 2016. it was the most valuable moment in my life ヽ(゜∇゜)ノ
Alhamdulillah, praise to Allah the great Almighty... finally after 2 1/2 years *almost 3 years* i've graduated and proudly a Diploma in Tourism and Aviation Management holder. penat wehhh study but still for the sake of pursuing my dreams redah je la wehh. so many people to thank too and so many wishes to make too. all i can say is thank you very much much much muahhh kat korang. *korang tau sape korang kan* (▰˘◡˘▰)

so here are some of the photos during the prestige day of my life.


current status : struggling to finish coursework airport management
current mood : can't wait to have my own holiday
truly ; zuzukent (ᵔᴥᵔ)

Wednesday, December 7, 2016

10 more days <(^,^)>

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

10 more days... to???? 
CONVOCATION JOURNEY BEBEYH
hahahah after so long struggle nak finish kan my diploma in aviation tourism management, finally graduate jugak akhirnya. for sure still blur nak buat ape sebenarnye time grad nanti. patut ke dance cam pelik2 kan. since i'm one of the AERODANCER gittew...



whatever is it, imma gonna make my parents and family proud that is all that matters ayte?
btw, if u guys tak tau ni zuzu nak bagi tau BR1M dah boleh di update ye rakan-2 sekalian. mohon la update and try je register sebab if dapat bagus la kan... duit untuk rakyat la katakan. ambik je. rezeki :P

toddles ; zuzukent

Tuesday, November 29, 2016

end of module 2 *update braces story*

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته



OFFICIALLY DONE WITH MODULE 2 : HUMAN RESOURCE MANAGEMENT
NEXT MODULE : AIRPORT MANAGEMENT

hopefully tak challenging sangat sebab during diploma dulu dah penah ambik subject ni but there are so many things to memorize wehhh and my brain ain't good enough in memorizing( ;´Д`)like serious duhh. zuzu pun tak tau lah kenapa camtu. dari zaman sekolah lagi memang tak suka hafal and susah nak hafal. last 2 week was our last class w/ Sir Hasrol... hopefully jumpe sir again and cuba untuk bertahan tak dooze off in his class hehehe jks ヽ(´▽`)ノ MQA pun datang last tuesday sbb nak audit our degree program at AMC which is the degree program i'm taking BAAM- Bachelor Airline and Airport Management. fuhhh nama nak gempak je kan. hahahha but tak gempak mana kalau korang tak minat. jadi gempak bila minat nak beljar beb. so far module ni boleh bertahan lagi. hahaha (⌒o⌒)

so yesterday was my monthly dentist check up. tetibe je nak check up kelmarin boleh plak wayar tercabut blah hujung. erghh... bila time check up dah cuak la sebenarnye sbb first time kan kene camni. then doc pesan next time makan kene jaga eh... bla bla bla.



I'M IN LODSA PAIN PEOPLE. trust me. bila pakai braces ni pls la pantang pape yang patut especially bende-2 keras. zuzu rase punca jadi camni sebab makan apple ritu. hahaha. ganas bebenorrr... then it comes to the time where nak pilih getah pun nak dekat 15 minit tak tau nak pilih warna pe. so bf pun bg idea warna pink (padahal dah lama gila dia request suruh pakai warna tu tapi zuzu tak brape nak berkenan sgt aihh. pink bebnor bukan minat sgt pun) so last2 pilih warna pink gak. satu lightPINK satu darkPINK.









COMEL KANNN? HAHAHAH. pls la cakap comel sbb kene paksa pakai warna ni. hahahah (◠△◠✿)

till then, zuzukent (ᵔᴥᵔ)

Sunday, November 6, 2016

Kemaskini BR1M (2017) & Permohonan Online/Offline

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته
*tajuk sangat mengcam sangat kan? haha



hari ni zuzu nak bagi tau korang yang BR1M (2017) dah buleh di-update pada....... bulan Disember 2016. seperti biasalah ye update BR1M ni memang hujung2 tahun kan. tapi tarikh tak tau lagi. so please be ALERT!!?? on this ok guys.so sapa2 yang dah terima BR1M before this xyah ngade2 gi daftar lagi la ye. korang boleh je terus kemas kini kat website BR1M nanti.

"KENAPA DAH DAPAT BR1M SEBELUM NI MASIH KENE UPDATE LAGI??"

good question. the reason korang kene kemas kini sebab mana lah tau korang dah tukar alamat ke, nama wasiat ke, or dah guna akaun bank lain ke. kannn dahhh takk dapatt BR1M... kang mengamok plak kalau tak dapat (\ ˚▽˚ /) kuikuikui.
 Update BR1M (2017) & Permohonan ONLINE

bagi yang baru nak daftar tu boleh isi terus borang kat website BR1M & yang nak kemas kini pun boleh terus gi kat website sama jugak. kalau nak daftar and update online ni kene buat kat PC ye rakan2 sebab apps e-BR1M ni belum dibuat dalam bentuk handphone/tab/iPad etc lagi. so jangan ngade2 nak update and daftar guna phone/tab/iPad etc pulak. *pergilah CC kejap, bpe hinggit je nak update tu*


*klik gamba ni untuk menuju ke jannah... hohoho... main2 je (≧◔◡◔≦) klik untuk ke website LHDNM BR1M la*
 Update BR1M (2017) & Permohonan OFFLINE

yang baru nak daftar atau update secara offline which is secara manually... korang bole ambik borang dan isi dekat mana2 cawangan LHDNM, Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM, Pusat Khidmat Hasil LHDNM, pejabat Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) atau pejabat daerah. jangan lupa isi "Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2017" tau??
 Tarikh dapat BR1M (2017)


tahun ni banyak jugak naik BR1M ni. untuk rakyat katanya. hehehehe. mana yang dah daftar akaun bank korang nanti as usual BR1M akan directly masuk dlm bank korang. mana yang takde akaun bank tu nanti dapat cek so bole tukar cash dekat BSN, Maybank, CIMB, Public Bank

sumber
zuzukent


Thursday, November 3, 2016

Semangat Nak Blogging Balik ;)

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته



hi semua... nampak tak tajuk atas tu. yap zuzu rase zuzu dah ade semangat nak ber-blogging balik sebab tu lah cam kerap je update recently ni kan *eventho update semingu 2-3 kali je* tak tau lah kenapa tetibe jahh nak update blog maybe sebab suka bebel2 kot eventho sape jelah kan yang baca blog zuzu ni ٩(˘◡˘)۶ zuzu start blogging tahun 2010... zaman tu cam best jek semua orang aktif blogging tapi sekarang ni yang zuzu follow pun dah jarang aktif (kene blogwalking lebih kerap nak carik kawan baru)

semalam misi ber-blogwalking bermula & tangok blog diorang yang baru2 ni semua shantek2 tauu. uuu jeless nyeww titeww ( ◡́.◡̀) blog kite ni biase2 je ( ˘︹˘ ) simple gila tapi ade lah yang cakap comel. maybe sebab dah sifat pompuan kan nak yang comel2. template ni zuzu tak banyak ubah pun sebab coding sekarang susah nak paham.. damnn... (╥﹏╥) nak search pun cam susah ape yang nak dicarik.

zaman zuzu blogging dulu kerap dapat award lah, dapat tag lah... macam2 lagi. suka2. orang sibuk PMR and SPM time tu zuzu sibuk nak cantik kan blog sampai penah ambik tempahan buat blog semua lah. siap ade account blogskin.com hokayy ᕙ(`▿´)ᕗ nowadays semua update thru twitter, facebook and instagram. sana cam lagi up-to-date kan and easy access apps. lagi2 lah sekarang ade snapchat lah pulak. everything is recorded instead of writing kan?? tapi blogging still di hati eventho nak merapu je kat sini.
semoga semangat ber-blogging zuzu berkekalan
&
semangat nak buat Course Work Degree yang nak dekat dateline ni

AMIN.

truly, zuzukent

Saturday, October 29, 2016

Happy Deepavali 2016

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hi guys, hello...

what a very gloomy saturday kan?? raining je all day (͠◉_◉᷅ ) sangat cozy zuzu dudak dalam bilik ditemani katil yang sangat setia. so today is Happy Deepavali Day. i'm wishing a very great deepavali to all my Indian's friends out there. hope u guys have a very wonderful and colourful festival this year. eventho hujan, festival day is still festival day ayte?? enjoy guys (^^,)

xoxo ; zuzukent

Thursday, October 27, 2016

Klinik Pergigian Aina, Kajang

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته
*previous post about my braces journey ➤
*click the flower to read on previous post :P



hi earthlings... so officially it's has been 6 months i'm wearing braces. so this is gonna be an updated story about my braces yaww (◠‿◠)✌ so far dah boleh makan bende2 yang keras sikit like apple, kacang dan sewaktu dengan nya but leceh la sebab melekat in between the wires. so decided untuk avoid those kindda food for a while. bila time kat rumah je makan bende2 cam tu sbb after makan terus gi brush gigi. as promised on my previous post kan zuzu akan bagi tau zuzu buat braces kat mana kan...
*i don't get paid to do this review and ni buat atas suka hati saya ye*




zuzu buat braces ni dekat Klinik Pergigian & Surgeri Aina located dekat Kajang. more specific dekat area Prima Saujana, Kajang. u guys boleh klik kat link yang zuzu provide tu. well, korang boleh tgk sendiri review kat sana but zuzu nak buat sikit review sikit je 
(xde la review mana pun takat bagitau harga and services je) 

so straight to the point jelah ehh...

harga buat braces : RM 3,800
deposit : RM1,200
monthly payments : ikut suka hati korang tapi agak2 la kan takan nak bayar 10-20 hinggit je *bila nak habis kan?!! ( ˘︹˘ )* 



then story sikit how i buat braces ni... firstly try call la klinik ni utk set up appointment kan, memang tak pick up. so decide untuk walk in je. sib baik zuzu ni study nearby je so should be no problem la. then dah gi sana ingat bole jumpe doc... belom lagi. kene set up appointment for consultant dulu which is in 2 weeks dari date yang kita walk-in. after 2 weeks jumpe doc than consult which is FREE. fuhhh lega sebab certain tempat consult pun nak dekat RM30-RM70. then dia bagi tau gigi kita camna condition kene cabut or tak *gigi zuzu tak kene cabut* pastu terus dia bagi tau harga buat braces sahaja which is RM3,800 and deposit RM1,200. 

settle jumpe doc pastu jumpe staff dia akan explain again ape yang doc dah cakap then buat appointment untuk pasang braces palak. mine after 1 month baru ade slot kosong untuk pasang braces. so, on the day nak pasang braces tu kene bawak deposit ye kawan2. staff pun explain if bracket cabut ke ape kene bayar depend on bracket tu cabut camne. pros and cons semua la... so far my service is here is not that bad sbb staff dia ok je la maybe lack of SMILE jela. *maybe gigi dorang tak ok kut* :P 

so far my monthly check up is okay... date yang aku pilih sendri utk check up xde clash dgn pape so pandai2 sendiri lakan nak hidup. all i can say is murah memang murah and easy for me to access the klinik since dekat ngan tempat aku study. cer bayangkan orang yg nak buat appointment tu dr klang or etc. jauh kot nak datang semata nak set date appointment je kan. maybe dorang boleh improve on their call service tu kan., pick up the damnn phone or something... masuk klinik memang tenang la bagi sesapa yang takut ngan dokter gigi sbb pasang ayat2 suci so rase memang tenang je.

so tu jelah my review. ni ikhlas from my heart okay... (ˆ‿ˆԅ) xde sape2 bayar pun. so u guys can judge sendiri nak buat dekat sini atau tidak.

this month punya service pilih warna merah + biru

xoxo ; zuzukent

Sunday, October 23, 2016

BOREDOOMMM STRIKE?!

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hello world. basically i'm writing cuz i think i have no better job to do than just membebel online. so digg-in

change my background tho. actually i have nothing much to say. just want to keep my blog un-dead. so, recently ramai of my "friends" yang dah kawin, getting married and having babies. bila fikir balik dammnnn girl... am i that old tho? btw, zuzu baru 22 years old ok. hahaha. tak percaya kan. but it is the truth baby. orang ramai cakap i looked "OLD" than my age. wadehek... (͠◉_◉᷅ ) like seriously tho?? maybe ok gak la sbb nak gi mana2 orang takde kecoh tanye umo aku brape. so i'm on my second semester of my degree life. due date coursework is on 31st OCT 2016 and teke lahhh aku dah buat ke tak.. hahahah (‐^▽^‐)mesti lah belomm. so back to reality nak sambung buat keje :P

Thursday, September 22, 2016

TAK SUKA

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته


HELLO WORLD, HARI NI NAK BEBEL SIKIT??!!

one thing i really hate in this world is RUSHING??!! aku rase semua pun tak suka bnde2 like that. so basically kita sndri plak kene pandai atur masa for other people errands/jobs etc. urghh. annoying la... sangat annoying sampaikan i can't describe camne annoying nye time tu. tapi as a student *eventho part time-student* masa tu precious sgt. kalau bole tanak share la ngan orang time kita tu. we got our plans also kene settle. so moral of my bebel is makie time and jangan lahg suka hati nak mintak tolong orang. mintakl tolong boleh tapi jangan paksa org finish up keje kau tu :'(

xx ; zuzukent

Tuesday, September 20, 2016

DEGREE LIFE (>,<)

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته


current location; McD Saujana Impian Kajang
current mood; struggling to finish up my essay :'(
my official; 400th POST :'(


hello peeps, as the title stated i'm now on of the degree bitch. yap, that is right. currently on my final of my first semester. basically one semester there is 6 weeks upon completion of a semester. agak susah la sebab everything is fast and furious. i'm taking BA (Hons) Airline and Airport Management. this course is basically not from my prev college AMC. it is from BNU. ape tu kannnn??? Bucks New University yang kat London tu. eheheh. ok la tu je nak cakap. hahaha. lost my momentum in writing blog lately. so adios. cont to write those essay tho. xx :'(

Sunday, July 31, 2016

Why are we girls so LOW?!

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته


**first of all nak bagitau this post is gonna be a little bit sad, a little bit angry, a little bit of uncontrollable motion kind of way. takde sape pon kene mengana dengan post ni. it is a general blog. nak baca then proceed (~.~)v peace

hi, as a girl pernah tak korang rase yang diri korang kat bawah sgt. u see what i mean is that u love so much a person and you guys willingly put yourself in a position yang sgt2 rendah. it doesn't really matter if you're a guy or girl, i think it goes both ways. like seriously... if ade je budak perempuan yang suka kat sorang lelaki sanggup belai and give him everything and threat him like a king but instead mamat tu tak appreciate pun korang. same goes kat laki gak la, layan baik punya protect gila perempuan tu tapi last2 curang, gaduh, etc...

conclusion yang bole dibuat disini i think you guys are really in love with that person and only that person heart that matter sampaikan hati korang retak to pieces pun korang tak kisah cuz he or her opinion paling penting. sebab nak berikan yang terbaik and nak make sure kita bole buat and ikut kehendak si dia.

love is blind. so weird but it is true. we gave so much for a person even a single mistake pun matter cuz that particular mistake akan dijadikan punca gaduh. banyak yang nak archieve relationship goals and stuff but pikir la balik perasaan orang yang mencuba and sayang korang bagai nak rakk ni sapa nak jaga. hmmm. weird but yah that is true. think about it people...

truly; zuzukent (~,~)v

Sunday, July 10, 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2016

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hi uollsss... so dikesempatan ini me... my self Zuzu formerly known as Zulaika Ramli nak wish korang semua Selamat Hari Raya Aidilftri Maaf Zahir & Batin. nak mintak maaf sangat kat semua atas semua kesalahan yang penah zuzu buat... korang terasa or tak. ambik hati or tak. *ape bezanya. hmm* what ever that u guys think that i'm doing wrong... i am deeply sorry. aku tau for the past years aku byk gila buat mistake but manusia tak lari dari kesilapan and sempena bulan mulia ini aku mohon kemaafan dari korang. nak duit raya datang lahh rumah k. hahah jokes. :P akak payung selfie hari raya pertama akak hokey. mohon jangan muntah. dah mintak maaf kan tadi...


#rayaselfie #TeamRayaKg #syukurselalu #temahijauhitam

mat ri ye : zuzukent

BABY I'M BACK WITH LODSA PAIN =___="

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

hi uolls, as the title stated.... I'M BACK... *promised to myself i'm back for good and keeping my blog game strong**chuckles* so the reason why i'm posting right now is sebab nak bagi tau that i am indeeedddddd innnn a looooddddsaaaaa pain. JUST GOT BRACES BITCHES. technically it's already been one month but since i'm busy being a lazy bumm and almost forgot i had once ade blog... hahaha so why not share it now. *aduhh rase janggal benar ber"speaking" bagai* (-_-)"
so this was taken on the day i got braces. 24th MAY 2016...

perasaan masa pakai to ya rabb excited nak mampus ('o')" hahaha. pastu tunggu the next day tanak bangun tido langsung. sakit ya amat lahhh sangat (TT__TT)" hahaha. nak minum air pun pikir byk kali. tgk toothbrush rasa nightmare je. hahaha. pastu bae ajak makan smpai nak decide mkn mana pun susah sbb dok pikir nak kunyah macam mne. nasib la dapat bae yang memahami so for about a week mkn bubur mcD jadi peneman. hahaha. pastu dah bole mkn bende2 "terlarang" *what i meant by terlarang is u can't actually eat hard stuff and all your food kindda need to be in little bit pieces but instead aku mkn je bende besar2 like takde pape. hahaha* tapi nak tanggung sakit je Tuhan je tau babe. lepas post ni confirm la akan tnye aku buat braces kat mne? brape? sakit ke idok? aduhhh. next post aku jawab ok?
and ni plak lepas sebulan lebih it is time untuk spacer. 4th JULY 2016...

OK... function spacer ni macam nak bagi balance gigi kau atas bawah la. since gigi aku mase buat braces ni tak kene cabut *fuhh sib baik* so pakai la spacer ni kan. gamba bawah je iolls bg tapi sebanarnye atas bawah kene pakai camni. uolls bayangkan la. aku lupa mase aku next appointment is nearly HARI RAYA like two more days camtu kan. aku mana lah tau dokter nak bubuh spacer pejadah... hahaha menyesal babe... sakit dia lagi sakit dari pasang braces tu. yela.... spacer ni dia letak kat celah gigi geraham korang yang selalu kita guna nak buat kunyah2 tu. demmmnnn... menderita gak aku pagi raya x lahap ketupat rendang ape segala juadah tu semua (TT__TT) tapi utk kebaikan jugak pakai braces ni aku gagah jugak lah...

next appontment is upcoming Tuesday, 12th July 2016... xtau ape yang dokter nak buat kat gigi aku ni woii. haahhaha. cukup la story braces aku yang x berapa nak menarik. hahaha. byk gelak plak. till then, with for my raya post ya, nah aku lanje gamba awkward braces :L
happy nightmare peoples :*
lodsa love : zuzukent

Thursday, March 17, 2016

MINGGU KE 14 DAH??!!

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

HI SEMUA ;D

tak sangka it is almost my 14th week of intern. yeayyyy. 2 more weeks wehh... tapi asal rase cam lama sangat. adududu. apepun sekarang ni still blur tak tau nak buat ape lps abis intern. should i sambung study or??? kerja???


STUDY
.
.
.

KERJA
.
.
.

STUDY
.
.
.

KERJA
.
.
.

STUDY
.
.
.

KERJA



ARGHHHHHHH!!!!!!!

tak leh nak fuction plak brain ni. anyhow... tty all laterrrrrrzzz. 
xx, ZUZUKENT

Saturday, February 27, 2016

working on SATURDAY

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

morning people of the world. hari ni kerja. urmmm, mood kat atas katil ditemani bantal busyuk and selimut yg comfy and you guys and actually imagine the rest. harini half day jahh pun, but still..... xde mood la oii. saturday weh, pebende la kene keje. pape pun kene terapkan dalam diri suka kerja... sbb nanti in real working situation takan la nak malas2 kannnn (><")

so, it is already my 11th week of internship at *ehem ehem ehem* hahaha... secret sgt. poyoss nak matiss... so another 6 more weeks to go... tp knape 6 weeks kan? previously cakap 16 weeks je in total. here is the story... long story cut short, x cukup minimum 3 working days in one week... so kene lah replace uollsss. i'm such a good student kan? (TT_TT) hahahaha. pape pun iollsss redha jahh... bende dah jadi.

my life so far not that interesting rather than having a crumble love life and very unstable connection with my family but trying really hard to survive here people. please bare in mind that i'm very picky when it comes to love life rather not to share :P

lodsa , ZUZUKENT

Thursday, February 11, 2016

HAPPY CNY guilty trip

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته



I dont think it is not to late yet to wish a very HAPPY CHINESE NEW YEAR to all the Chinese people who are celebrating. Lagi2 to all my chinese friends. may your new year be wealthy always ('3')

hi uollss. Mood blogging dh dtg la ni. Sbnarnye tak ngantok Lg sbb iolls ter-overslept this morning (TT_TT) sumpah bangun tdo terus nangis sbb x pergi kerja *praktikal jahh* arini. Sumpah serba salah gila wehh... Sib baik supervisor pun on leave but pape pun i will tell the truth in a very kindda tricky way i think.

Emm... X percaya aku screwed up gila this morning. Nak kata join sambut CNY x jugak. Haihh (=,=)" x paham laaa. Mood memang kelaut lately. Come one zuzu lg bpe weeks je. 5 or 6 weeks je kot. *i lost count since it makes me feel horrible gila lmbt habis intern and all that shit* whatever is it i need my beauty sleep now. Nite readers. xx, ZUZUKENT

Friday, February 5, 2016

Masih Meneruskan Kehidupan (^~^)v

السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته



Hello peeps. Lama gila x ber-blogging so rase kekok awkward n seangkatan dengannye. Firstly nak mntk ampun yaaa semua sbb zuzu dh lama biarkn blog kesygan ku ini terbiar. Sgt bz smpai nak blogging pon pikir mase. Ni dh ade mase blog jela eventho nak merapu.

So officially i'm on my 8th WEEK out of 16 of my IPT (INDUSTRIAL PRACTICAL TRAINING) X sabar la iollss nk abis ipt n grad then keje then bla bla bla bla. Hahahhaha. (+-+) rase nak mati dibuatnye. Walau pun bru mggu ke 8 byk dh aku belajar pasal account kat travel agency ni. *travel agency dirahsiakan supaya x kene serbu time kerja* iolls kan retis gituu *muntah rainbow sikit*

Yg pentingggg..... ACCOUNT DEPT eh aku dpt. Account Payable plak tuh (^,^)v huhuhuhu. Penuh pancaroba gila. Mohon dpt bertahan la lg 8 minggu. Pape pon caiyokk zuzu. I can do it. Mata dh berat so time too bobok. Esok bgun awal oiii... Office hour at 8.30 sharp thumbprint ok. Bila time thumbprint tu ttbe ingat kolej :P

Nites xx Zuzukent