Wednesday, December 22, 2010

hide SHOUTBOX anda! cepat sikit loading blog :)

HELLO :) ASSLAMUALAKUM YAWW!

ok, boring and ade orang mintak tuto :) rajin sangat aku nie -.-" fyi, aku nak cakap kat sini awal2 keyh... yang tuto nie bukan 100% datang dari otak aku tau dak? aku pon guna ihsan orang lain... cik Wanie Jefri here u go bbe... hope it is useful.
 copy code kat bawah ke dashboard > design > add gadget > pilih html / java script

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

LETAK LA CODE SHOUTMIX KAT SINI KEYH :D

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

NOTA KAKI PERHATIAN!
 50px untuk setkan kedudukan shoutbox uolss. if the number gets bigger then makin kebawah la shoutbox tu. my advise jangan la usik keyh :) *da mcm hypothesis la plak. hikhik
 color biru tu tuk shoutbox button keyh... korang bole tuka button mengikut citarasa masing-masing  but make sure that height dia 100px and width 30px :)
 color purple tu tuk korang letak code shoutbox korang laaa.
 if korang nak edit background for your shoutbox CLICK HERE !

haha, siap bagi tuto for background tuhh. LOL. btw, good luck!

2 comments:

Thanks for reading this post

Hye brader and sisto, cakap je ape nak!
Tapi ayat kasi elok sikit ok.