Wednesday, December 22, 2010

adjust button shoutbox

hey yoo. assalamualaikum blogger-blogger tegar kalian. haha. tajuk post agak gempak kan? haha. da dua post asyik pasal tutorial jehh.. ape kes nie zulaika oi. hahaha. xde la. bukan nak menunjuk or anything. just nak share something that u guys should know if nk adjust button shoutbox korang! yeahhh!

kekadang ade yang shoutboxnye terkeluar la then terlebih masuk la... nampak x cantik kn kn? haha. well, meh sini aku ajar sikit cara- cara nyekk. hik hik

usually, nie lah code basic for .gbtab { korang kn?

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}









so, korang gi tengok image baru button shoutbox korang berape width dia... contoh mcm nie
(hover ke image untuk petumbesaran yang sihat :P)
Step 1 -  korang tukar la height and width .gbtab { tu
*if nak selamat copy code asal kat notepad then edit kat situ dulu

ok, da buat kan tu sume... here comes the tricky part... jeng jeng. kita akan tweak sikit script code.
sekali lagi diingatkan supaya edit semuanya dia notepad untuk keselamatan yang terjamin :)

Step 2 - open notepad then click Ctrl+F serentak then search for : -

     gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);

then tukar "30-w" kepada width baru button shoutbox uolss...
make sure usik nombor sahaja! yang lain xyah dok gatai nak usik keyhh.

Step 3 - then once again click Ctrl+F serentak then search for : -

     gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";

Step 4 - same jugak step dia... tukar (30-gb.offsetWidth) nombor sahaja kepada width baru button shoutbox yang lain xyah usik

da siap... then copy all the code on your notepade at dashboard > design > add gadget > pilih html / java script...
P / S : if ade yang x jadik bagi tau keyh... then i tolong fix kan if i can tauuu. 

0 comment(s):

Post a Comment

Thanks for reading this post

Hye brader and sisto, cakap je ape nak!
Tapi ayat kasi elok sikit ok.